Tips en downloads
Een groepje jongens en meisjes is tijdens een kinderfeestje binnen, bezig met een spannende opdracht

Wanneer jouw kind naar de basisschool gaat, krijg je te maken met veel nieuwe dingen. Bijvoorbeeld de eerste keer naar een kinderfeestje of misschien organiseer je zelf wel voor de eerste keer een feestje voor je kind. Nieuwe dingen zijn vaak spannend, niet alleen voor je kind, maar misschien ook wel voor jou als ouder. In deze blog delen wij daarom een aantal handige tips.

Voor het eerst uitgenodigd op een kinderfeestje

Wanneer je kind 4 jaar is en naar groep 1 gaat, zul je te te maken krijgen met speelafspraakjes, maar ook met de eerste keer uitgenodigd worden op een kinderfeestje van een vriendje of vriendinnetje. Meestal krijg je de uitnodiging rechtstreeks via de ouders door middel van een mail of via WhatsApp of wordt de uitnodiging in de brievenbus gedaan. Misschien ken je het kindje waardoor je kind is uitgenodigd al goed, maar misschien ook helemaal niet. Best wel spannend allemaal.

Hoe bereid je je kind voor op een kinderfeestje?

Wie nog nooit op een kinderfeestje is uitgenodigd, heeft geen idee hoe zoiets gaat. Maar voor alles is een eerste keer! Misschien is je kind nog nooit thuis geweest bij het kindje dat het feestje geeft. Vind jouw kind dit spannend? Het kan dan slim zijn om een speelafspraak te maken voorafgaand aan het kinderfeestje. Zo weet jouw kind waar hij of zij terecht komt en is het misschien niet meer allemaal nieuw en dus minder spannend. Ook kun je de ouders van de jarige op de hoogte brengen zodat zij hier rekening mee kunnen houden en jouw kind op zijn of haar gemak kunnen stellen. In de meeste gevallen is alleen het begin even spannend, maar kinderen zijn meestal al heel snel druk aan het spelen en denken er niet eens meer aan.

Daarnaast kun je jouw kind nog voor het kinderfeestje begint, vertellen wat er (ongeveer) gebeurt tijdens een kinderfeestje. Je kunt jouw kind er alvast op wijzen dat ze altijd goed naar de ouders of verzorgers van de jarige moeten luisteren en daarbij in de buurt moeten blijven. Niets is zo vervelend wanneer je een kind van een ander kwijtraakt of het kind verdwaalt.

Geeft ruim van tevoren aan de ouders van de jarige door of jouw kind allergieën heeft of bepaalde dingen niet mag eten of drinken. Zo komen de organiserende ouders niet voor vervelende verrassingen te staan op de dag zelf.

Waar moet je rekening mee houden?

Op de uitnodiging staat meestal vermeld of jouw kind iets mee moet nemen naar het feestje. Bijvoorbeeld warme kleding bij een buitenfeestje in de winter of droge kleding wanneer ze iets met water gaan doen in de zomer. Of misschien geeft de jarige wel een themafeestje en moet jouw kind voldoen aan een bepaalde dresscode. Ook staat er vaak op de uitnodiging of jouw kind mee eet of dat het feestje voor het eten al is afgelopen en dus thuis eet. Controleer ook even of de kinderen worden thuisgebracht na afloop of dat alle kinderen door hun ouders moeten worden opgehaald. Sommige kinderen geven zelfs een slaapfeestje. Dan moet je er natuurlijk aan denken om slaapspullen mee te geven.

Hoeveel geef je uit aan een cadeau?

Natuurlijk horen cadeautjes bij een kinderfeestje. Een cadeautje voor een vriendje of vriendinnetje/klasgenootje hoeft helemaal niet duur te zijn. Gemiddeld wordt er voor een kind tussen de 5 en 8 euro uitgegeven, maar natuurlijk kun je zelf bepalen wat het budget is dat je wilt uitgeven. Als je het kindje goed kent en misschien wel het beste vriendje is van jouw kind, kun je ervoor kiezen om iets meer uit te geven. Houd er wel rekening mee dat je jouw kind niet met een enorm cadeau naar het feestje stuurt, terwijl de andere genodigden allemaal kleine cadeautjes geven. Bij twijfel over een cadeautje kun je altijd de ouders vragen voor ideeën.

Zelf een kinderfeestje organiseren?

Vroeg of laat ben je zelf ook aan de beurt om een kinderfeestje voor jouw jarige kind te organiseren. Voor inspiratie kun je eenvoudig gebruikmaken van het internet en op Pinterest inspiratie opdoen. Wij schreven eerder een blog over hoe je een kinderfeestje organiseert.

Hoe kun je het organiseren van een kinderfeestje overzichtelijk houden?

Om het overzicht te bewaren tijdens het oragniseren van een kinderfeestje raden we aan allereerst goed na te denken over waar je het feestje wilt houden. Thuis of op een andere locatie?

De voordelen van een feestje thuis zijn dat het in je eigen, vertrouwde omgeving plaatsvindt, in de meeste gevallen is het goedkoper, je kunt zelf een thema bedenken en het feestje aankleden in dit thema. Een nadeel van een feestje thuis is dat je huis rommelig wordt, je moet andermans kinderen corrigeren wanneer ze iets doen dat jij niet goedkeurt; het is tenslotte jouw huis, er wordt meer van je organisatietalent verwacht en het heeft een goede voorbereiding nodig. Je moet er wat voor overhebben om het feestje van je kind te vieren.

Tijdens een kinderfeestje van Spyctive heb je gelukkig niet veel voor te bereiden. Voor een kinderfeestje buiten kun je rekenen op ongeveer een uur tot anderhalf uur aan voorbereiding en voor een kinderfeestje binnen is dit maximaal een half uur. Je ontvangt tevens een compleet pakket met alle benodigde materialen voor de spannende missie en je kunt aanvullende accessoires bestellen voor het aankleden van het feestje of als cadeautje voor de genodigden.

De voordelen van het feestje buitenshuis vieren is dat je geen troep in huis hebt, de kinderen kunnen zich helemaal uitleven en je kunt meestal zelf even ergens gaan zitten met een kop koffie of een boek terwijl de kinderen spelen. Daartegenover staan echter ook wat nadelen zoals dat een kinderfeestje buitenshuis vaak duurder is en je bent gebonden aan de mogelijkheden van de locatie. Iedere ouder kan dit natuurlijk anders ervaren. Het belangrijkste is toch dat je kind een leuke feestje heeft en dat je als ouder ook op een geslaagd feestje kan terugkijken.

Onze kinderfeestjes voor buiten hebben eigenlijk de voordelen van beide locaties. Je kunt thuis starten met het uitpakken van de cadeautjes en een stukje taart en vervolgens ga je lekker naar buiten met de kinderen voor een spannende speurtocht. Bekijk onze kinderfeestjes voor buiten voor 7 t/m 10 jaar of voor kinderen van 10 t/m 13 jaar.

Tips om een kinderfeestje voor jou ook een feestje te maken:

Voor het organiseren van een kinderfeestje moet je soms wat overhebben. Zorg ervoor dat je je aandacht tijdens het kinderfeestje volledig op de kinderen kan richten. Het is het feestje van je kind en kinderen nemen jouw stemming vaak over, dus wees vrolijk en lach met de kinderen mee. Vergeet dus niet om zelf ook te genieten.

Kies samen met de jarige job een feestje dat jij ook ziet zitten. Kiest je kind iets wat je niet ziet ziten? Stuur dan aan op een ander keuze en ga niet geforceerd alles uit de kast halen.

Bereid het kinderfeestje goed voor. Vooral bij thuisfeestjes komt er iets meer organisatie kijken. Je kunt eventueel met een planning werken. Een goede voorbereiding is het halve werk en geeft veel rust. Denk bijvoorbeeld aan hoe laat je de kinderen wilt ontvangen, wat voor activiteit je wilt gaan doen, of je de kamer gaat versieren en wanneer je alles klaar zet voor het feestje. Wanneer je een kinderfeestje van Spyctive wil organiseren, kun je bij het plaatsen van de bestelling ook aangeven dat je uitnodigingen voor het feestje wenst te ontvangen. Wij verwerken alle informatie voor het feestje in de uitnodiging en de uitnodigingen zijn gewoon gratis als service.

Zorg ervoor dat je na het feestje rekening houdt met een moment van rust. Dus een avond zonder verplichtingen. ’s Avonds kun je het feestje nabespreken met je zoon of dochter. Voor je kind fijn om alle ervaringen te verwerken, maar ook voor jou zodat je van het feestje kunt nagenieten en eventueel kunt bijkomen van een drukke, maar geslaagde dag.

Kinderen lossen tijdens een kinderfeestje opdrachten op

Spannende opdrachten

Elke envelop bevat een opdracht en/of aanwijzing voor het volbrengen van de spannende missie.

7 t/m 10 jaar buiten

Een jongen aan de telefoon tijdens het kinderfeestje

Contact met agent

De agent vertelt de kinderen over een nieuwe aanwijzing die voor ze is achtergelaten. Zij moeten deze ophalen zonder dat de bende ze ziet.

10 t/m 13 jaar buiten

Kinderen ontmoeten een geheim agent voor het ophalen van bewijs

Bewijs ophalen

Er is nieuw bewijs gevonden. Een geheim agent heeft het bewijs meegenomen en de kinderen kunnen dit bewijs bij de agent ophalen.

7 t/m 10 jaar binnen

Een politiedossier van een maffiabaas

Bewijsmateriaal

Elk missiedossier bevat onder andere bewijsmateriaal, verdachten, getuigen, een plattegrond en natuurlijk foto's.

10 t/m 13 jaar binnen

Kinderen bellen tijdens een feestje de geheim agent

Verdachten

De agent vertelt dat er verdachten in de buurt zijn die ook op zoek zijn naar de aanwijzingen. Zien jullie een verdachte?

7 t/m 10 jaar buiten

Kinderen kijken naar de live ontknoping via de beveiligingscamera

Live ontknoping

Wanneer alle informatie is gevonden, ontdekken de kinderen waar de dader is. Zij kunnen via beveiligingscamera's live meekijken met de ontknoping.

10 t/m 13 jaar buiten

Volg ons op social mediaFacebook logo Twitter logo Instagram logo